Вести

2.08.2017. - Еко-свест објавува повик за експерти

За потребите на проектот „Смарт Охрид“, Еко-свест објавува повик за експерти...

21.07.2017. - Состанок со Претседателот на Владата на Република Македонија, г-н Зоран Заев

На 20 јули претставници на Еко-свест се сретнаа со претседателот на Владата на Р.М. господинот Зоран Заев. На средбата беа дискутирани следни...

8.06.2017. - Реакција по повод одлуката на УНЕСКО

Би сакале да ја поздравиме најновата одлука на Комитетот за зачувување на светското наследство на УНЕСКО за природното и културно наследс...

7.06.2017. - City Tree едукативни предавања за деца во Тетово

Еко-свест во текот на оваа недела организираше низа едукативни предавања за деца од основните училишта и градинки во општина Тетово...

19.06.2017. - Резиме на панел дискусија: Соработката помеѓу општините, компаниите и граѓанскиот сектор

Амбасадата на Сојузна Република Германија во Скопје и Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“ на 15 јуни во...

19.06.2017. - Повик за учество во фото конкурс: Природата Е Секси

Еко- свест објавува фото конкурс на тема Природата Е Секси....

28.04.2017. - Call for experts Preparation of Smart Ohrid Pre-Feasibility Technical Assessment

The Center for environmental research and information “Eko-svest” is seeking experts or a group of experts....

21.03.2017. - Отварање на City Tree во Тетово и Скопје

Ни претставува огромно задоволство да Ве поканиме на официјалната церемонија по повод отварањето на City Tree инсталацијата за прочистување н...

2.02.2017. - Отворено писмо до општина Охрид

Со цел изнаоѓање на заедничко решение, а во насока на оддржлив развој во општина Охрид и без предизвикување штети на скапоцениот биодиверз...

23.01.2017. - После повеќе од 5 години „битка“ ЕБОР ги откажа финансиите наменети за „Бошков Мост“

Екологистите „војуваа“ со аргументи и успеаја. ЕБОР ја откажа финансиската поддршка за „Бошков Мост“ 13 месеци откако Светската Банка ги ...

13.12.2016. - Прес соопштение- Поддршка на граѓански иницијативи

Со задоволство би сакале да Ве информираме дека Еко- свест во рамки на проектот „Заедно за чист воздух” успеа да обезбеди финансиски средс...

7.11.2016. - Предлог план за управување со загадувањето на воздухот во Македонија

Денес во Советот на Град Скопје беше дискутиран Предлог план за управување со загадувањето на воздухот во Македонија изработен од ГО....

04.10.2016. - Се оддржа првата експертска конференција „Скапоценостите на Македонија“

Домашни и странски експерти ја изразија својата сериозна загриженост за иднината на уникатниот биодиверзитет во Охрид- Преспа регионот...

7.09.2016. - Повик за проектни идеи од локални иницијативи за решавање на проблемот со загадувањето на воздухот во Скопје

Еко-свест објавува повик до локалните неформални иницијативи од Скопје ...

2.06.2016. - Прв повик за доделување грантови во рамките нa ИПА 2 механизам за граѓанските организации (IPA2CSO), Реф. бр. IPA2/GS-01

ИПА 2 Механизмот за граѓанските организации, објавува: Прв повик за доделување грантови...

25.04.2016. - Покана за турнеја на кајакарите по балканските реки

Покана за турнеја на европските кајакари по балканските реки во НП Маврово на 4 и 5 мај...

22.04.2016. - Одбележување на Денот на планетата Земја во ОУ „Гоце Делчев“ во Скопје

По повод 22 април, Денот на планетата Земја, Еко-свест одржа предавање на учениците од I одделение од ОУ „Гоце Делчев“ од Скопје....

28.03.2016. - Еко-школа за енергија

Еко-свест од Скопје, организира Еко-школа за енергија која ќе се одржи од 20 април до 8 јуни 2016 година....

17.03.2016. - Покана за консултативен состанок

Покана за консултативен состанок на тема Нацрт извештајот за напредокот на РМ за поглавјето Животна средина и климатски промени...

17.03.2016. - ИПА 2 Механизам за граѓанските организации - ПОВИК

Ве повикуваме да се вклучите во ИПА 2 механизмот кој ја поддржува партиципативната демократија преку соработка на државните органи со ГО...

11.01.2016. - Оглас за вработување

Конкурс за работно место - проектен координатор ...

28.12.2015. - Излези за воздух!

Ве повикуваме сите што дишете да ни се приклучите на протест во понеделник, 28 декември, во 17:00 часот пред Владата на Република Македонија....

15.12.2015. - Нова студија открива - меѓународните финансии за хидроенергија ги уништуваат македонските недопрени реки

ЕБОР е најголем финансиер на хидроенергетски проекти во заштитени подрачја во Македонија, според новата студија на Riverwatch, Euronatur и CEE Bankwatch Net...

07.12.2015. - БЕРНСКА КОНВЕНЦИЈА: ИТНО ДА СЕ СУСПЕНДИРААТ ХИДРОЕНЕРГЕТСКИТЕ ПРОЕКТИ ВО МАВРОВО!

Постојаниот комитет на Бернската Конвенција бара суспензија на сите владини инфраструктурни проекти во НП Маврово...

06.10.2015. - Енергетско моделирање во рамките на климатските промени и КОП 21

Аналитика, Еко-свест и Фронт 21/42 ја одржаа конференцијата „Енергетско моделирање во рамките на климатските промени и КОП 21“...

10.09.2015. - Работилница на тема „Енергетската сиромаштија во Македонија и Европа“

Во организација на Еко-свест и Универзитетот во Манчестер, утре ќе се одржи работилница на тема „Енергетската сиромаштија во Македонија и ...

15.08.2015. - Три нови видови инсекти пронајдени во Македонија

Претходно непознати видови инсекти од групата водни молци и групата пролетници се откриени во Националниот парк Маврово....

15.07.2015. - Еколошките организации од Југоисточна Европа повикуваат за укинување на јагленот и премин кон одржливо производство на енергија

Од 5 до 10 Јули во Хрватска се собраа претставници од ГО од Југоисточна Европа, Турција и ЕУ...

4.06.2015. - Граѓанските организации повикуваат на итно решавање на загадувањето од термоелектраните

По повод Светскиот ден на животната средина 5 јуни, Еко-свест, Фронт 21/42 и партнерските организации повторно алармираа...

29.06.2015. - Граѓанските организации повторно алармираат за загадувањето на воздухот

По повод Meѓународниот ден за намалување на загадувањето и штетното влијание врз човековото здравје од искористувањето на јаглен 29 јуни...

24.03.2015. - Повик до граѓански организации

Во рамки на проектот “ЕТНАР" отворен е повик за мали грантови за граѓански организации...

23.02.2015. - ЕБОР СЕ ПОВЛЕКУВА ОД „БОШКОВ МОСТ“?!

Престижниот британски часописи „Гардиан“ на насловна страна во одделот за животна средина, на 20.02.2014 објави статија ...

19.02.2015. - Соопштение за новинари “Пропаднати 1,7 милиони евра наменети за граѓанското општество„

Скопје, 19.02.2015 – Пропаднати два повика со кои неповратно се загубени 630.000 евра од Првата компонента на ИПА програмата (TAIB) на Европската униј...

9.12.2014. - Бошков Мост и Луково поле пред Бернската конвенција

Постојаниот комитет на Бернската конвенцијана 34от состанок во Стразбур отвори случај за планираните хидроцентрали во Националниот парк М...

21.10.2014. - ЕБОР пред нов предизвик: постапката за оцена на влијанието врз животната средина за Бошков Мост треба да се повтори.

Граѓанските здруженија прашуваат колку допрва ќе не чини овој проект?...

09.09.2014. - БАЛКАНСКИОТ РИС СО ПОДДРШКА ОД РЕЧИСИ 100.000 ПОТПИСНИЦИ

Да го зачуваме еден од најстарите национални паркови во Европа и дом на Балканскиот рис – Маврово!...

10.07.2014. - Годишно собрание на Еко-свест

Годишното собрание на Еко-свест ќе се одржи на 10.07.2014 година со почеток во 19:00 часот...

26.06.2014. - Свечена промоција на Екосфера

Скопје, 26.06.2014- „Еко-свест“ од Скопје и „Биосфера“ од Битола денес официјално ја промовираат електронската платформа Екосфера....

11.04.2014. - Хидроенергетски проекти наспроти заштита на природата

Скопје, 11 април 2014 година- Преку 100 граѓани учествуваа на првата јавна дебата за двете хидроелектрани планирани...

10.04.2014. - Меѓународна конференција "Хидроенергетски проекти наспроти заштита"

На 10ти април со почеток од 15:00 часот, ќе се оддржи меѓународна конференција "Хидроенергетски проекти наспроти заштита"...

13.02.2014. - Протест за зачувување на НП „Маврово“ сабота (15.02) 12:00 часот, плато пред стоковна куќа „Мост“

Со цел заштита на „Маврово“ Ве покануваме на мирен протест кој ќе се одржи сабота (15.02.2014) во 12:00 часот пред плато на стоковна куќа „Мост“...

23.01.2014. - Дали е можна Македонија без фосилни горива?

Еко-свест во соработка со врвни експерти од Универзитетот во Манчестер подготви анализа чија цел е да даде одговор на прашањето...

13.01.2014. - Националниот парк „Маврово“ загрозен од хидроенергетски про

Виена 13.01.2014 Еден од најстарите национални паркови во Европа е во опасност: планирана е изградба на две големи хидроцентрали во Национални...

21.12.2013. - Еко-свест со став за загадувањето и барања за итни мерки

Денес Еко-свест го објавува својот став за загадувањето и барањата до институциите. ...

12.12.2013. - Соопштение: Што крие ЕБОР за Бошков Мост?

Скопје, 12 декември, 2013 – Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) уште пред 6 месеци имаше подготвен извештај за неправилностите ...

29.10.2013. - Еко-свест ќе ги претставува граѓанските организации во ЛСГ на Таксо

Претставник на Еко-свест ќе ги претставува граѓанските организации кои работат на поле на животната средина....

18.10.2013. - Официјално претставена Екосфера!

На годишната средба на еколошки организации која се одржа во Дојран од 18-20 октомври......

17.09.2013. - Отворено писмо до претседателот на ЕБОР

Преку 50 организации испратија писмо до претседателот на Европската банка за обнова и развој да ја му ја пренесат својата реакција...

13.08.2013. - Нов извештај „Инвестирај набрзина ќе се каеш полека“

Новиот извештај „Инвестирај набрзина ќе се каеш полека“ говори дека големите инвестиции на меѓународните финансиски институции во фосил...

19.07.2013. - Доставен предлог за партнерство со граѓанските организации до СЕП

Предлогот се поднесува врз основа на иницијативата на повеќе граѓански организации за воспоставување механизам за партнерство...

25.06.2013. - Презентација на Екосфера на Алфа телевизија

На 25.06.2013 во утринската програма на Алфа телевизија гостуваше проектниот координатор за Екосфера- еколошка платформа...

22.05.2013. - Заглавени во минатото- пресретнувајќи ја иднината

CEE Bankwatch Network подготви нова мапа на штетни наспроти корисни проекти со цел да ја поттикне Европската инвестициона банка да ја промени својат...

13.05.2013. - Започнува проектот „Градење партнерства за заштита од климатските промени во Македонија“

На 8 мај започна проектот „Градење партнерства за заштита од климатските промени во Македонија“...

19.04.2013. - Презентации и материјали од работилницата „Екосфера- еколошка плаформа“

Презентациите и материјалите од работилницата „Екосфера- еколошка платформа“ се достапни за сите заинтересирани....

25.03.2013. - Нова публикација од Еко-свест за активисти

Водичот за активисти за Европски фондови ги дава можностите за вклучување во програмирањето на ИПА фондовите во Македонија...

10.03.2013. - Нова публикација од Еко-свест

Ставови на граѓанските организации за програмирањето на ИПА фондовите во Македонија за 2014-2020 година...

10.03.2013. - Еко-свест во координативно тело на граѓански организации за дијалог и координација со МЖСПП

Извршниот директор на Еко-свест, Ана Чоловиќ Лешоска е избрана за претставник на граѓанските организации...

15.01.2013. - Започна проектот „Одржлива енергетска политика за Југоисточна Европа'

На 15.01 започна регионалниот проект со наслов „Одржлива енергетска политика за Југоисточна Европа“....

11.12.2012. - Соопштение за медиуми ЕКОСФЕРА- ЕКОЛОШКА ПЛАТФОРМА

Еко-свест и Биосфера започнуваат со реализација на еколошкиот портал Екосфера....

23.11.2012. - Доделени наградите од повикот „Подобри идеи за ЕУ фондови“

На 22 ноември, во ЕУ Инфо центарот беа доделени наградите во рамки на повикот „Подобри идеи за ЕУ фондови“....

23.11.2012. - Информатичари создаваат независен систем за мерење на загадувањето во Скопје

Наскоро веќе нема да треба да се чека на институциите да објават информации за да знаеме каков воздух дишеме...

21.10.2012. - Тешките метали му тежат на здравјето

Еколошката организација „Еко-свест“ ги очекува резултатите од испитувањето на примероците од коса кои беа земени од велешани и со кои ќе...

20.09.2012. - Заврши националниот конкурс за најдобра проектна идеја

На 20 септември официјално се затвори натпреварот за најдобра проектна идеја во организација на Еко-свест.
Во електронското сандаче на Е...

31.07.2012. - Новата брана ќе му пресуди на рисот

Последниот глас во одбрана на рисот стаса од Петр Хлобил од Чешка, директор во меѓународната организација „Банквоч“...

30.07.2012. - Започна националниот натпревар за проекти

Еко-свест и CEE Bankwatch Network во рамки на програмата на Европска унија- Европа за граѓаните Ве канат да поднесете идејни проекти за активности...

19.06.2012. - Неформално предавање со хомеопат за ризиците од вакцинација

Еко-свест во четврток, 21.06.2012, организира неформално предавање со хомеопат Елисавета Динoвска, со цел запознавање на ставовите на ...

13.06.2012. - Нови публикации од Еко-свест

Во рамки на активностите за подигнување на јавната свест за жива, Еко-свест публикуваше две нови информативни публикации наменети за оние...

1.06.2012. - Посета на Чешки НВО експерти во Македонија

Во периодот од 31.05-3.06.2012 година во Македонија пристигнаа двајца Чешки експерти од НВО секторот да им помогнат на македонските граѓански орг...

21.05.2012. - Македонските здруженија разговараат за идната ИПА

На 21 и 22 мај 2012 година, македонските граѓански здруженија на дво-дневна работилница во организација на Еко-свест ќе разговараат за иднината...

18.05.2012. - Жалбата за „Бошков Мост“ усвоена

Европската банка за обнова и развој неделава го објави извештајот со кој потврдува дека жалбата на Еко-свест е основана....

8.03.2012. - Фатен уште еден балкански рис: Мавровецот Марко доби кичевски колега!

Рисот Марко доби колега! Членовите на Македонското еколошко друштво по 2 годишна пауза, во понеделникот на планината Стогово во кичевско...

17.02.2012. - Поставена е новата интернет страница www.natura2000.mk

Поставена е новата интернет страница www.natura2000.mk...

13.12.2011. - Дебарските еколози уплашени од енергетските проекти

Дебарските еколози уплашени од енергетските проекти...

13.11.2011. - Еко-свест ја прими наградата "13 Ноември"

Еко-свест ја прими наградата "13 Ноември"...

08.11.2011. - Еко-свест поднесе жалба до Механизмот за поплаки при ЕБОР

Еко-свест поднесе жалба до Механизмот за поплаки при ЕБОР...

07.11.2011. - Еколошките организации бараат од ЕБОР да не го финансира уништувањето на Национален Парк Маврово

Скопје, 7 ноември- Коалиција од над 30 македонски и меѓународни организации ја повикуваат Европска банка за обнова и развој (ЕБОР) да не го...

03.11.2011. - Еко-свест добитник на наградата “13 Ноември” на Град Скопје!

Наградата „13 Ноември“ на Град Скопје во 2011 година за правни лица ја доби Здружението „Центар за истражување и информирање за животната ср...

22.09.2011. - CEE Bankwatch Network бара персонал

CEE Bankwatch Network бара лице кое ќе биде задолжено за подготовка на грант пријави, во соработка со другиот персонал на оваа меѓународна мрежа. ...

20.09.2011. - Состанок на Коалицијата „Натура 2000“

На 20.09.2011 година се состанаа 11 граѓански организации активни на полето на заштита на животната средина во рамки на Коалицијата „Натура 2000“...

19.09.2011 - Еко-свест со нов веб сајт!

Еко-свест со нов веб сајт!...

29.08.2011. - Дневно 150 скопјани го заменуваат автомобилскиот волан со велосипед

Според увидот кој го има ЈП "Градски паркинг - Скопје" дневно се изнајмуваат околу 150 велосипеди од сите три пункта...

19.04.2011 - Повик за учество на семинар за Натура 2000

Еко-свест ги повикува заинтересираните здруженија активни на полето на заштитата на животната средина да пријават свој претставник за...

26.01.2011 - Покана за прес- кафе за успешното завршување на проектот „Подигање на јавната свест за жива“

По повод успешно завршување на активностите од проектот „Подигање на јавната свест за жива“ со задоволство Ве покануваме да присуствуват...

16.12.2010 - Информација за состанокот на Секторскиот комитет за мониторинг на Оперативната програма за регионален развој

Третиот состанок на Секторскиот комитет за мониторинг на Оперативната програма за регионален развој се одржа на 2 декември 2010 година во...

-

...